Nejdůležitější podstatou fotbalového týmu je vlastně mentalita jednoty mezi hráči. Žádný tým nemůže podporovat pouze jeden hráč. Musí to být výsledek úsilí 11 lidí. V poslední době se někteří lidé vždy diví, proč je Pep Guardiola ochoten pustit talentované hráče, což je něco, co mnoho klubů nechce udělat.

V posledních letech Manchester City propustil vynikající mladé hráče jako Sane, Sancho a Palmer. Jejich společným problémem je, že už měli v srdci myšlenku odejít. Jakmile Pep Guardiola ví, že mysli hráčů už nejsou v Manchesteru City, nebude se příliš pokoušet je udržet. Poté, co Julián Álvarez letos v létě svlékl Dětské Fotbalové Dresy Manchester City a odešel, mnozí fanoušci cítili smutek a měli pocit, že by ho neměli pustit.

Poté, co Pep Guardiola dovedl Manchester City k úspěchu, jeho fotbalová kultura a filozofie jsou známkami úspěchu. Při plánování týmu musíte pečlivě přemýšlet a učinit jasná rozhodnutí pro hráče, kteří nechtějí nosit Fotbalový Dres Komplet a zůstat v týmu celým srdcem. Pep Guardiola nemůže tolerovat hráče, kteří mají konflikty s jinými hráči nebo trenéry. Chce, aby tým vždy udržoval vyrovnaný a jednotný stav. Ve filozofii Pepa Guardioly, i když jsou hráči talentovaní a silní, není to nejdůležitější. Záleží mu na tom, aby styl každého hráče odpovídal potřebám systému.